Korkutan rapor açıklandı: Akdeniz tehlikede… Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor

Raporda ‘felaketin’ yüzyıllar ile ifade edilen bir sürede olmayacağının altı çizildi. Bu açından şu anki rakamlar tarımda ciddiye alınması gereken bir durumun habercisi. Avrupa’da köylülerin şehirlerdeki eylemleri belki de bu rakamların altında yatıyor.

Rapora göre;

-Avrupa’nın tamamı mısır ve buğday rekoltesi açısından yüzde 10 ile 25 arasında bir düşüş yaşayacak

-AB ve İngiltere’de tarımsal kayıp yılda 71 milyar doları bulacak

SORUN İÇİNDE SORUN

Su sorunun sadece kuraklık ile tarif edilmemesi gerektiğini belirten rapor şu tespitte bulundu; ‘İçme ve sulama için tatlı suya erişim sadece kuraklıkla değil, başka tehditlerle de karşı karşıya kalacaktır: yükselen deniz seviyeleri, tuzlu su girişinin Güney Avrupa’nın birçok kıyı bölgesindeki su kaynaklarını da etkileyeceği anlamına gelmektedir’

SICAKLIK İÇİN FELAKET YILI NE ZAMAN

Raporda gayet sert tonda ne olacağını tek tek anlatmış. ‘Güney Avrupa’daki sıcak hava dalgaları 2040’lara kadar “felaket” seviyelerine ulaşacak, ancak açık hava işgücü için şimdiden tehlikeli’ şeklinde açıklandı.

TURİZMDE AKDENİZ HİKAYESİ BİTİYOR MU

Rapor net söylemiş; ‘Turizm de günü kurtaramaz’. Orman yangınları ve yaz sıcak dalgaları sayesinde, “gelecekteki turizm talebi tahminleri net bir eğilim gösteriyor; kuzey bölgeleri daha ılıman koşullardan yararlanırken, güney bölgeleri özellikle yüksek emisyon senaryosunda turizm talebinde önemli düşüşlerle karşı karşıya”. Aynı zamanda, “Avrupa sahilleri, yükselen deniz seviyelerinin bir sonucu olarak, özellikle güney Avrupa’da kıyı erozyonu ve sel risklerini artırarak, güzelliklerinin azaldığını görebilir”

TÜRKİYE’ DE ETKİLENİR Mİ

Tüm bu olumsuzlukların bir de kamu maliyeti tarafı var. Güney Avrupa ise konu başlığı. Rapora göre, en yüksek borç /GSYİH (Gayri Safi Yurtiçi Hasılat) oranları. Yunanistan ve İtalya ilk sırada. Onları Portekiz, Fransa ve İspanya izliyor. Türkiye’nin de bu bölgede olduğunu unutulmamalı.

Raporda ayrıca şu anda kamu maliyesine yönelik “önemli kısa vadeli riskler” olmasına rağmen, bu risklerin yüksek borç-GSYİH oranına sahip ülkeler için “kritik” seviyeye daha yakın olduğu belirtilmektedir. Bu riskler de Güney Avrupa’da yoğunlaşmaktadır. En yüksek borç/GSYİH oranları Yunanistan ve İtalya’da bulunurken, Portekiz, Fransa ve İspanya son yıllarda üçüncü, dördüncü ve beşinci sıralarda yer almaktadır.

PEKİ BU SON‘DAN KURTULMAK MÜMKÜN MÜ

Rapor çözüm önerileri de sunuyor tabii ki; ‘Atık suyun yeniden kullanılması; tuzdan arındırma altyapısına, kum barajlarına ve diğer su toplama tekniklerine yatırım yapılması; “erken uyarı ve alarm sistemlerinin oluşturulması veya iyileştirilmesi”; “kuraklığa daha dayanıklı mahsullere” geçilmesi; çiftliklerde su tutucu topraklar inşa edilmesi ve “nehir havzalarında su tutma oranının artırılması” için nehirlerin ve sulak alanların restore edilmesi’ … Bu sadece bir bölümü. Şimdiden harekete geçmek lazım. Çünkü tüm önlemler bugünden yarına durumu düzeltmez.

Çeviri

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir